Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 27 juni 2017

Margaret Atwood - författare med många uttryck

Kanadensiska Margaret Atwood är verkligen en produktiv författare som dessutom rör sig inom flera av litteraturens genrer. Hon har skrivit romaner, noveller och lyrik, och även varit verksam som litteraturkritiker. När hennes roman The handmaid's tale/Tjänarinnans berättelse nu har blivit tv-serie märks ett ökat intresse för hennes böcker på biblioteken.

Förra året kom novellsamlingen Den frystorkade brudgummen. Den innehåller nio korta berättelser som alla har en liten tvist, något som skruvar till en historia som från början verkar ganska alldaglig. De rör sig ofta i gränslandet mellan verklighet och fantasi, ibland med inslag av skräck eller magisk realism.

I en av novellerna möter vi Constance som nyligen blivit änka. Ensam i det stora huset hör hon fortfarande makens röst, som förmanar och tröstar henne, och ger praktiska råd om hur huset ska skötas. När hon blir insnöad och utan ström i huset tar hon sin tillflykt till skrivandet och den fantasyserie som gjort henne berömd, om landet Alphinland. I ensamheten och mörkret börjar gränsen suddas ut mellan verkligheten och fantasyvärlden.

I en annan novell möter vi Sam, en antikhandlare som brukar köpa upp magasin som ingen gjort anspråk på. Han har stora förväntningar på vad som kan döljas bakom dörren till magasin nr 56, som han fått ett anonymt tips om. Till sin förvåning ser han att magasinet innehåller ett helt bröllop, komplett med brudklänning, blommor och tårta. Sam får en chock när han i ett hörn även hittar brudgummen.

Atwood provar nu också på att uttrycka sig i serieform. Tillsammans med illustratören Johnnie Christmas har hon skapat serien Angel Catbird. Såklart är den första delen redan inköpt till vår nya fina serieavdelning på stadsbiblioteket!


/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar