Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 8 maj 2017

Mödrarnas söndag av Graham Swift

Boken utspelar sig under en enda dag, söndagen den 24 mars 1924 i England. Mödrarnas söndag är en helgdag då allt tjänstefolk får ledigt, och många passar då på att besöka sina föräldrahem. Vi möter Jane Fairchild som är 22 år. Hon är husjungfru hos paret Niven på deras stora egendom Beechwood. Tillvaron präglas fortfarande väldigt mycket av första världskriget. Många familjer har förlorat söner, så även paret Niven, och deras närmaste grannar och vänner, Sheringhams.

Jane har själv inga föräldrar att besöka den här söndagen. Hon är föräldralös, uppvuxen på det barnhem på vars trappa hon hittades som spädbarn. Hon har istället ett annat besök inplanerat på granngodset. I sju års tid har hon haft ett hemligt förhållande med den ende kvarvarande sonen i huset, Paul Sheringham. Den här dagen är det första gången de ska träffas hemma hos honom, när huset är tomt. Det är också med största sannolikhet sista gången de ses eftersom Paul snart ska gifta sig. Hans blivande hustru tillhör förstås den högre samhällsklassen precis som Paul själv.

Kärleksmötet skildras långsamt och med många tillbakablickar. Det ingen av dem vet när de skiljs åt är att dagen kommer att sluta på ett mycket dramatiskt och oväntat sätt.

Boken är en kortroman på 150 sidor, och man läser den nästan i en sittning. Berättelsen är som ett utsnitt ur tiden, och ett exempel på hur en enda dags händelser kan förändra livet för så många människor. 

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar