Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 11 april 2017

Stockholmsskildringar

Efter de hemska och ledsamma bilder vi sett från Stockholm under helgen som gick, vill vi gärna lyfta fram några exempel på hur denna fina stad skildrats i litteraturen genom tiderna. Många tänker nog direkt på Fogelströms serie som börjar med ”Mina drömmars stad”. Den unge Henning är på väg till Stockholm för att söka arbete och i bokens inledning får han en första skymt av staden. ”Den väntade på honom, staden som så länge funnits i hans drömmar. Kvällssolen slickade tak och torn glänsande blanka, slängde glitter i vattenflikarna som smög in mellan gyttret av hus. Grå berg reste kala klippor över trädgårdarnas och tobaksfältens frodiga grönska.”


I Röda rummets första kapitel ”Stockholm i fågelperspektiv” gör Strindberg en berömd inflygning över staden, samtidigt som han presenterar sin huvudperson, Arvid Falk. ”Långt nere under honom bullrade den nyvaknade staden; ångvinscharna snurrade nere i stadsgårdshamnen, järnstängerna skramlade i järnvågen, slussvaktarnas pipor visslade, ångbåtarna vid Skeppsbron ångade, Kungsbacksomnibussarna hoppade skallrande fram på den kullriga stenläggningen; stoj och hojt i Fiskargången, segel och flaggor som fladdrade ute på Strömmen […]”

En liknande beskrivning av staden från ovan gör Louise Boije af Gennäs i ”Högre än alla himlar”, första delen i hennes trilogi som utspelar sig i Stockholm i början av 2000-talet. ”Ett skimrande istäcke låg över Riddarfjärden likt ett tunt lock av glas på det fyragradiga vattnet i behållaren Mälaren med dess stillastående, sömniga invånare fyllda av drömmar om somrar som gått och somrar som komma skulle, över sedan länge glömda båtvrak och myntsamlingar täckta av slam liksom över sjögräsklädda sluttningar och kvävemättade stenbumlingar nere i kolmörkret.” Med början på nyårsafton 1999 får vi följa sex nära vänner under det nya millenniets första dramatiska decennium.

Andra författare som låtit sina böcker utspela sig i Stockholm, med fina skildringar av staden under olika tider är t.ex. Hjalmar Söderberg, Klas Östergren, Agneta Pleijel, Heidi von Born och Astrid Lindgren.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar