Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 8 januari 2016

"Alla borde vara feminister" av Chimamanda Ngozi Adichie

För ett tag sen läste jag " Lila hibiskus" av den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie, och tyckte väldigt mycket om den, läs här vad jag skrev om boken. Jag blev därför nyfiken när jag såg att hon gett ut den här lilla boken (61 sidor) med den stora titeln.

Adichie skriver om vad som fick henne att bli feminist, och om vilka problem som är förknippade med att vara feminist i Nigeria där hon själv är uppvuxen - och överhuvudtaget för afrikanska kvinnor. Hon skriver om de fördomar som finns mot feminister, och hon bemöter dem på ett lättsamt och sakligt sätt. Hon resonerar också kring hur vi redan som unga blir låsta och begränsade av könsrollerna, och hur detta tar sig uttryck i en afrikansk kontext.

Boken bygger på ett "TED talk", en föreläsning som Adichie höll, och delar av talet har också samplats av Beyoncé i låten "Flawless". Det är inte direkt några nya tankar eller idéer som framförs av Adichie. Men hon gör det med sin egen röst, och hon ger målande exempel från den kultur och vardag hon är uppväxt i och präglad av. Boken kommer i år att delas ut i alla svenska gymnasieskolor till elever som går andra året.

"Alla borde vara feminister" finns både som bok och som e-bok hos biblioteken i Karlskrona.

/Åsa

1 kommentar:

  1. Den stora orättvisan är att män lever kortare än kvinnor i genomsnitt.

    Dubbelt så många män tar livet av sig än kvinnor.

    SvaraRadera