Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 2 april 2015

En hyllning till Barbro!

I år är det 50 år sedan Barbro Lindgren debuterade med sin allra första barnbok "Mattias sommar" (1965). Hon står bakom våra mest älskade barnboksfigurer såsom Max, Vilda Bebin, Loranga, Masarin och Dartanjang med flera. Vad många kanske inte känner till är att hon skrivit en hel del för vuxna. 1975 vuxendebuterade hon med "Molnens bröder" som utspelar sig på ett mentalsjukhus där vi som läsare får lära känna patienterna. Romanen har dramatiserats och finns tillgänglig på Sveriges Radios hemsida under "Radioteatern".

Teman såsom döden, längtan och ensamhet är vanligt förekommande i Barbros texter samtidigt som hon använder sig av ett något naivt och barnsligt språkbruk. Det går alltid att spåra någon form av svärta i hennes verk trots att de ofta inbjuder till skratt.

Barbro är idag 78 år och bor numera på sin lilla gård i Glömminge, på Öland. Där lever hon sedan några år ett mer eller mindre stillsamt liv men är fortfarande produktiv och har bland annat gett ut kortromaner på förlaget Kabusa, som jag tidigare bloggat om, nu senast "Varför inte tala såsom ett barn" (2014). Den senaste bilderboken, "Nu leker vi den fula
ankungen" utkom 2014 och blev även augustnominerad det året. Hon har genom åren mottagit en hel del litteraturpriser och vann 2014 det ärofyllda ALMA-priset (ett litteraturpris till minne av Astrid Lindgren).

På tisdag, efter påskhelgen, bjuder vi in till bokcafé där kvällens tema är Barbros litteratur för barn och vuxna. Vi ses som vanligt i stadsbibliotekets hörsal kl. 18. Välkomna!

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar