Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 8 december 2014

"Tusen tranor" av Ann Lagerhammar


Om du viker tusen tranor av papper (origami) så kommer din innersta önskan att gå i uppfyllelse. Så säger en japansk legend. Detta fick Amos höra av en läkare när han var barn och låg på sjukhuset i sviterna av snäckfeber.

När han blivit påkörd av juristen Eva i mörkret på en gata i Malmö, blivit uppsläpad i familjens övernattningslägenhet och lämnad ensam där under något dygn tar han till det där med tranorna för att äntligen få sin önskan om att hamna på en plats där han hör hemma uppfylld.

Det Amos varit med om innan han hamnade i Sverige är hemska och uppslitande händelser som han tyvärr inte är ensam om att behöva uppleva i vår värld. När han berättar i långa stycken för Eva sin historia säger han också att det inte bara är hans egen historia han berättar, utan att han ibland blandar ihop den med andras berättelser som han mött på sin väg.

Från uppväxtens Kamerun tar han sin tillflykt för att finna ett bättre liv – genom Saharas obarmhärtiga landskap, över Medelhavets helvetiska vågor. Väl i Europa lever han som ”papperslös” med det ständiga hotet om att bli lurad på lön för sitt arbete eller helt sonika utslängd från det land han befinner sig i.

”Tusen tranor” är en mycket angelägen bok som är skriven på en briljant och berörande prosa.

Läs den! Eller ge den i julklapp till någon som bryr sig eller kanske till någon som skulle behöva skakas om…

/Lotta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar