Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 2 augusti 2013

I det sista regnet av Janesh Vaidya

En stillsam, väldigt vackert och poetiskt skriven, men framförallt eftertänksam liten klokbok. Janesh Vaidya berättar i boken om sin uppväxt i en liten by i Kerala i södra Indien. Den känns åtminstone väldigt självbiografisk, även om den är skönlitterärt klassad.

I boken återvänder han till sin barndoms by, dock som vuxen, efter lång tids bortavaro, och i tillbakablickar får vi får följa honom som liten pojke och möta alla de människor som betyder mycket för honom. Han bor med sin mamma, farmor, farbror och några andra personer som också är viktiga för honom. Pappan håller sig dock borta under hela Janesh uppväxt på grund av en profetia i samband med Janesh födelse. En saknad som präglar hela hans barndom. Den viktigaste personen i unga Janesh liv blir istället hans farmor, den kloka och kärleksfulla Ayurvedaläkaren och mentorn, och det är av henne som han – och vi - får lära enkla och kloka förhållningssätt till livet.

En behaglig, litterär kontrast till alla ”snabbkonsumerade” spänningsromaner, en annorlunda men väl så rekommenderad sommarnjutning!

 /Tuija


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar