Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 2 juli 2013

Upptäck Sverige i sommar


När jag tog mig ner till Österlen ifjol, hade jag stor användning av boken Smultron på Österlen av Carina Edman. Här finns handplockade tips för den mat- och kulturintresserade. Boken är indelad i kapitel efter de infartar som finns till Österlen. Såklart är välkända platser såsom Kivik, Haväng, Sandhammaren, Ales stenar och Brösarps backar med blandat med oväntade pärlor såsom bagerier, mejerier, retrofik och finfina bed and breakfast-ställen.
 
För den som har planer att resa till vår vackra huvudstad i sommar och har en förkärlek till det goda 50- och 60-talet finns nu boken "Retro Stockholm", skriven av Fredrik Kullberg. Här visar han upp platser där tiden stått stilla, allt från fik till barberare, vintagebutiker och biografer men även hus och byggnader som bevarats. Ett måste för den vars hjärta klappar för teak och 60-tals arkitektur!

Om ni istället tänkt slänga er från klippor och bryggor ner i ett isande och salt vatten rekommenderar jag "Havsbad - femtioen svenska badpärlor" av Marie Dahlberg. Ett badäventyr från Piteå havsbad i norr till Sandhammaren i Skåne fullproppad med sommriga bilder och historik kring platsen. Det tillkommer även badfakta, det vill säga, vad det är för typ av sandstrand och om det finns bryggor eller kiosk där.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar