Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 2 april 2013

En omdiskuterad filmnyhet till biblioteket


Filmen Call Girl har fått utstå såväl ris och ros och har rubricerats som både "guldbaggefavorit" och som "JK-anmäld". Det är manusförfattarinnan Marietta von Hausswolff von Baumgarten samt regissören Mikael Marcimain som har orsakat den här uppståndelsen. Filmen är inspirerad av de händelser som skedde under 70-talet i samband med bordellmamman Doris Hopps koppleriverksamhet. Minderåriga flickor utnyttjades sexuellt i call girl-verksamheten och många av de största kunderna var kända politiker. I filmen skildras Doris av Pernilla August men har där fått det fiktiva namnet Dagmar Glans.

Vi följer två unga och tämligen vilsna flickor som dras in i en härva av prostitution som bara trappas upp med tiden. Suget efter pengar och frihet är något som lockar dem in i sängkammaren där de möter några av Sveriges då mäktigaste män. Här figurerar även statsministern (spelad av Magnus Krepper) i en intim stund med en av flickorna vilket fick biopubliken att höja på ögonbrynet då många ser den direkta kopplingen till statsminister Olof Palme. Därav JK-anmälningen "förtal av avliden" från familjen Palme vilket har lett till att scenen klippts bort nu när filmen ges ut på DVD.

Jag rekommenderar varmt den här filmen av många olika skäl, snyggt foto, givna 70-talsmiljöer, obehagliga scener och en facinerande historia som ju faktiskt är inspirerad av verkliga händelser. Dessutom är några av mina favoritskådespelare Simon J. Berger och Ruth Vega Fernandez med och gör som vanligt mycket bra rollprestationer. Call Girl är nu beställd och går att reservera på biblioteken i Karlskrona.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar