Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 28 januari 2013

Cozy crime eller mysdeckare

"Cozy crime" är enligt engelska wikipedia...

"...en underavdelning inom deckargenren, i vilken sex och våld tonas ned eller behandlas humoristiskt, och brottet och brottsutredningen utspelar sig i ett litet, socialt väl sammanhållet samhälle. " (Min översättning)

Agatha Christies böcker om den finurliga Miss Marple i den lilla byn St. Mary Mead, tycker jag är det bästa exemplet på "cozy crime" eller som genren börjat kallas på svenska - "mysdeckare". Ett annat lite modernare exempel är Louise Pennys böcker om den sympatiske kommissarie Gamache i den lilla kanadensiska byn Threee Pines. Den första boken heter "Mörkt motiv" och börjar med att snäll gammal dam hittas död, och allt tyder på att det är någon i byn som har tagit livet av henne...

Ett svenskt exempel är Maria Lang, vars böcker ofta utspelar sig i det lilla samhället Nora, men ibland också på andra platser, dock alltid miljöer där rum och personer är begränsade, till exempel  i hennes första bok "Mördaren ljuger inte ensam", där ett litet sällskap firar midsommar på en ö, och en efter en av de församlade hittas döda... Känslan av det lilla väl avgränsade sammanhanget förstärks av att hennes böcker ofta inleds av en lista där huvudpersonerna presenteras på ett trevligt sätt, och ibland också en karta över området där händelserna tilldrar sig.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar