Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 5 september 2014

Filmtips: American Hustle


En av förra årets mest omskrivna filmer var den amerikanska American Hustle, regisserad av David O. Russell som står bakom tidigare succéer som Du gör mig galen (2012) och The Fighter (2010).

American Hustle utspelas år 1979 i New York och i centrum står bedragaren Irving (Christian Bale). Han träffar den unga, smarta Sidney (Amy Adams) som blir Irvings affärspartner och älskarinna. Med stor framgång lurar de till sig pengar tills de en dag blir avslöjade av FBI-agenten Richard (Bradley Cooper). Richard har dock ett förslag till paret. Om de hjälper honom att sätta dit ett antal bedrägare i New Jersey kommer han att lägga ned åtalet mot Sidney och Irving. Paret ser inget annat val än att hjälpa FBI, men det blir farligare än de hade kunnat förutspå. Dessutom lägger sig Irvings labila fru (Jennifer Lawrence) i affären, något som visar sig bli avgörande för hur det hela ska sluta...

American Hustle är spännande, smart och invecklad. Filmen fångar 1970-talets tidsanda på ett otroligt snyggt sätt med kläder, frisyrer, scenografi och musik. Om det är svårt att hänga med i storyn räcker det att vila ögonen på det estetiska för att få behållning av filmen. Dessutom är skådespelarna mycket bra. Jennifer Lawrence briljerar som vanligt och Christian Bale likaså i tonade glasögon och sammetskostym. Om ni är pigga på en sväng till det glamorösa 1970-talet, kolla då in American Hustle!

/Maja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar