Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 9 maj 2016

”Under krigets himmel” av Niroz Malek

Niroz Malek heter egentligen Nouri Hasso. Han föddes i staden Aleppo i Syrien och där finns han fortfarande kvar. Mitt i krigets fasor. 
På baksidan av boken står det ”Hans resväska är inte avsedd att gå i exil med, hans penna är oduglig överallt utom vid det gamla skrivbordet – omöjligt att flytta även det”.

Boken består av många korta berättelser och språket känns som en blandning av ett beskrivande tonfall samt översvävande i magisk realism. Vad boken framförallt ger är en inblick i en sargad mans själ samt de många människor han beskriver och av en sargad, krigshärjad stad.

Vi får läsa om kvinnan som väntar på sin sedan ett år tillbaka fängslade man. Kvinnan lämnar inte lägenheten för hon vill inte att mannen ska mötas av en låst dörr.

Vi förstår sorgen hos morfadern som konstaterar att hans lilla barnbarn numera bara ritar …”hus som rasat, förkolnade träd och döda som ligger spridda på marken…det mest hjärtslitande är att alla de döda hon ritar är barn…flickor som krampaktigt håller en barbiedocka i famnen”.

Författarjaget konstaterar i en passage att ”de flesta vi känner har skingrats i en rad olika länder där de hankar sig fram…som fredlösa flyktingar. Och så har vi de andra, de som dött på olika sätt”.

Hopplöshet och outsinlig kärlek blandas till ett mycket starkt vittnesmål i ”Under krigets himmel” – läs den!

Lotta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar