fredag 28 augusti 2015
To kill a mockingbird av Harper Lee
Denna sommaren har jag läst ”To kill a mockingbird” av Harper Lee. Boken gavs ut 1960 i USA och räknas till en av de amerikanska klassikerna. Har länge funderat på att läsa den och i sommar blev det då äntligen av.
”To kill a mockingbird” är mycket bra. Flickan Scout för ordet, berättar om det som händer och hur hon upplever allt. Hennes far, Atticus är änkling. Scout har sin äldre bror Jem som idol och förebild, som små hänger de ihop och leker jämt. En annan viktig person i hushållet är Calpurnia, den svarta hushållerskan.
De lever sedan generationer tillbaka i det lilla samhället Maycomb, Alabama. I Maycomb känner alla alla. Det finns oskrivna seder och bruk som gäller, som Maycomb-bo finns detta i ryggraden. Samhället har tydliga sociala skikt; tjänstemän, stadsbor, bönder, arbetslösa, fattiga, svarta. Atticus är advokat för staten, så familjen finns i det övre samhällskiktet.
Bokens kärna är barndomsskildringen. Scouts tankar och funderingar om det som händer och varför det händer. Med öppna och oskyldiga ögon blir hon vittne till mänskligt beteende som förvirrar och väcker frågor. Atticus tilldelas uppdraget att försvara en svart man anklagad för våldtäkt på en vit ung kvinna. Den vita unga kvinnan tillhör en familj som idag kallas ”white trash”. White trash står långt ner på samhällsstegen, men anser sig själva vara bättre än de svarta.
Detta försvarsuppdrag startar en serie händelser där mycket är obehagligt. Harper Lee har fångat den amerikanska södern i ett nötskal. Rasismen, fördomarna, hatet, kärleken, den sociala skiktningen, lynchmobbarna, den polerade ytan. Mänskligt beteende när det är som bäst och värst.
Absolut en klassiker och rekommenderad läsning!
Något som jag helt hade missat var uppståndelsen kring ett nyfunnet ej publicerat manuskript av Harper Lee – ”Go set a Watchman”. En fortsättning på ”To kill a mockingbird”!
”Go set a watchman” finns att köpa nu. Den ska förstås läsas, men längre fram i höst.
/Carina
Etiketter:
Carinas inlägg,
klassiker,
romaner
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar