Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 14 augusti 2015

Olle Eksells bildvärld

Olle Eksell (1918-2007) var tecknare, designer och konstnär. Han är nog mest känd för loggan med ”kakaoögonen” som från början ritades för Mazettis Ögonkakao, och som fortfarande pryder förpackningen – fast nu från ett annat märke. Numera syns dekoren allt som oftast på affischer, kuddar och annat i heminredningstidningar.

Eksell var mångsidig och gjorde omslag och illustrationer till både barn- och vuxenböcker och tidskrifter, såväl som broschyrer, förpackningar och reklamaffischer. Bland hans arbeten finns också skulpturer och officiella utsmyckningar. Hans stil är lätt att känna igen oavsett sammanhang och konstform; enkla, uttrycksfulla, ibland mycket detaljerade bilder, Oftast är färgerna klara och glada, men svartvitt och grafiska mönster förekommer också. Det är mycket människor och djur i motiven, men han har även gjort en serie med bilder från Stockholm.

På stadsbiblioteket finns den fina boken ”Typiska arbeten” (2000) med många bilder och exempel från de olika delarna av hans konstnärskap.

Om du gillar Olle Eksells design kan jag tipsa om att Det Stora Möbelvaruhuset just nu har en serie prylar med mönster ur hans produktion.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar