Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 30 juni 2015

Store Bror av Lionel Shriver


Häromdagen så upptäckte två av oss att vi läst samma bok, och att vi båda var sugna på att skriva om den på bloggen! Ett bra tillfälle att försöka oss på en dubbelrecension. Boken som vi läst är Store Bror av Lionel Shriver. Denna tuffa författare, som inte skyr det vi inte vill tampas med, det vi inte vill se. Kanske ni minns boken Vi måste prata om Kevin som kom för ett antal år sedan, har man läst den så brukar den vara svår att glömma. Och den nya boken av Shriver är ännu en omtalad och omtumlande berättelse. Om något så kontroversiellt som fetma och beroendepersonligheter. Men den är skriven med ett, en liten smula i alla fall, humoristiskt anslag, som, bland annat, gör den till lite av en bladvändare.
Romanen rör sig iallafall kring Pandora och hennes storebror Edison. De har genomlevt en väldigt speciell barndom som barn till en TV-kändis, men har nu, i medelåldern, inte setts på fyra år. Förrän hon ska möta honom på flygplatsen. Och inte känner igen honom. Förrän hon inser att den groteskt store mannen som rullas av flygplanet i rullstol är hennes bror, den tidigare alltid så snygge, gänglige, charmerande, begåvade pianisten som lämnade barndomshemmet i sjuttonårsåldern för en jazzkarriär. Vad som har hänt under de fyra år som gått sen senast är den stora gåtan hon försöker nysta i under stora delar av boken, men de två första månaderna pratar ingen om det. Egentligen. För han, och allt sanslöst runt omkring honom, är bokstavligen elefanten i rummet som ingen vill låtsas om, av olika skäl. Och ingen - det är bland annat hon själv, som trodde att han kom för ett kortare besök, som utsträcker sig till outhärdliga två månader. Men det är också hennes man, hälsofreaket Fletcher, som håller på att gå upp i limning av situationens ohållbarhet, där Edison bokstavligen äter dem ur huset. Men det är också Fletchers två tonåriga barn från ett annat äktenskap, som tvingas leva mitt i denna cirkus av konflikter som Edison skapar. Och när det slutligen är dags för honom att återvända till New York ställs allting, verkligen allting, på sin spets. Och en annan resa tar sin början. Som har ett väldigt högt pris. Hur det slutar? Ja, verkligen inte som man hade trott, i alla fall! Och är det något Shriver kan, så är det att skriva rafflande slut.
Store Bror blir en berättelse om fetma, mat och allas vårt stundtals dysfunktionella förhållande till vår föda. Men det är även en berättelse om de starka och samtidigt sköra band som binder samman familjer och syskon. En berättelse om hur mycket man egentligen ska och kan göra för en annan människa, men även hur lite. Det är en jobbig roman att läsa. Fruktansvärt bra, men den väcker så många känslor under resans gång. Och när vi både nu spenderat en tid med Pandora och Edison, så vill de inte riktigt släppa taget. Shrivers bok är stenhård mot läsaren, och låter dig inte backa undan. En verklig läsupplevelse!

/Tuija och Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar