Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 8 juni 2015

"Cirkeltecknaren" - nygammal fransk deckare

”Cirkeltecknaren” är första delen i en deckarserie skriven av den franska deckarförfattaren Fred Vargas. Här får man för första gången träffa kommissarie Jean-Baptiste Adamsberg, när han börjar sitt nya arbete i femte arrondissementet i Paris. Ganska snart märker både hans kollegor och läsarna att han är en rätt egensinnig och udda person. Han framstår som väldigt tankspridd, ibland nästan trögtänkt, och verkar mer intresserad av att sitta på caféer och filosofera, än att lösa brott. Men under den sävliga ytan döljer sig ett skarpt och intuitivt intellekt, som gör att han ser samband innan någon annan gör det, och drar slutsatser som ingen annan skulle kommit på.

Knappt har han hunnit börja sitt nya jobb när något märkligt börjar hända. På nätterna är det någon som ritar blåa cirklar på trottoarerna i Paris. Varje morgon upptäcks nya cirklar och i dem ligger helt meningslösa saker som gamla fimpar och annat skräp. Adamsberg är övertygad om att detta inte är så oskyldigt som det verkar och börjar dokumentera cirklarna, trots att hans kollegor skrattar åt honom och tycker han är konstig. Men det visar sig förstås att han får rätt. För en morgon hittar man en död kvinna i en av de blå cirklarna.

Det här är första delen i en deckarserie om kommissarie Adamsberg. Den skrevs 1996 men har inte kommit på svenska förrän nu. Däremot har andra senare delar i serien funnits på svenska ett tag. Det här är en lite udda men väldigt trevlig deckare. Det är inte direkt någon action, men däremot en spännande intrig, många intressanta karaktärer, en hel del humor, och även fina skildringar av Paris. Därför tror jag att böckerna om Adamsberg passar även den som vanligtvis inte läser deckare!

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar