Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 26 maj 2014

Kleptomania av Kristina Hård


Kleptomania är något så ovanligt som en svensk sci-fi och skräckroman! Och dessutom en bra sådan.

I ett Stockholm, inom en inte alltför avlägsen framtid, ligger Linus Kaiser och dör. Denne Kaiser, som är Sveriges rikaste man, och som har byggt ett luftskeppsimperium. Luftskeppen har tagit över tågtrafiken, då tågen aldrig går i tid, och gärna snöar in på vintern. Luftskeppen har även tagit över den vanliga flygtrafiken, då de kan glida fram på himlen utan att lämna några bränslestreck efter sig. Linus Kaiser är en framgångssaga. Men Kaiser är även ett mysterium, en skugga som ingen lyckas se ordentligt eller komma nära.

Men så får Ingra Varg från Skatteverket tillgång till Kaiser. Tillgång till finanserna men även audiens hos herren själv. För nu vill Linus Kaiser berätta sin historia. Historien hur han kunde, med pengar från ingenstans, bygga upp sitt imperium. Berätta om tågolyckan i de svenska skogarna för tio år sedan, då han var den ende som kom utstapplande från skogen, veckor efter kraschen, undernärd och sönderriven. Till synes den ende som överlevt. Han vill berätta en historia om våld, död, guld, troll och annat skrömt som gömmer sig i våra skogar.

Att läsa Kleptomania är som att läsa en febrig och vild skröna, en saga som man till slut tror på när sista sidan är läst. Boken är första delen i den planerade serien Arvet efter Kaiser, och det är tur det för jag har många frågor och olösta mysterier som jag måste få svar på. En spännande, otäck och fantasifull bok att kasta sig över under försommaren!

/Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar