Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 6 maj 2014

Gästspel av vampyr


Jag har alltid varit fascinerad av vampyrtemat, både i böcker, TV-serier och filmer. Gästspel av vampyr av Suzy McKee Charnas är en lite annorlunda,spännande och emellanåt komisk berättelse i fem nästan novelliknande delar, om forskaren doktor Edward Weyland. Han är karismatisk, lång och stilig, håller sig mestadels för sig själv. Om nätterna ger han sig ut på jakt efter föda. Han har en liten nål under tungan som han använder för att suga blod, då han menar att huggtänder inte är speciellt effektiva för syftet och dessutom blir det väldigt kladdigt.

Så småningom blir doktor Weylands sanna identitet upptäckt och han blir tillfångatagen och hålls gisslan hemma hos en man som vet att utnyttja honom. Mannen tar dit besökare som får komma och studera en livs levande vampyr, och om de har tur kan de till och med få testa hur det känns att bli blodsugna. Så småningom räddas doktor Weyland av mannens tonåriga son, som känner stor sympati för den inlåsta vampyren. Han ger sig av för att börja ett nytt liv, och bestämmer sig dessutom för att uppsöka en psykiater!

Det är som sagt ganska roligt emellanåt. Han är inte så hemskt skräckinjagande den här vampyren, utan reflekterar mycket över sitt liv. Det är mycket man inte har tänkt på av det han beskriver, och det hela känns liksom trovärdigt på något sätt. Skulle vampyrer verkligen finnas skulle de mycket väl kunna vara som doktor Weyland.

/Helen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar