Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 1 april 2016

1684 sidor om kvinnlig vänskap

Ännu är Elena Ferrantes identitet inte avslöjad men jag gissar att det finns många som just nu gör allt för att bli den som gör det. Har svårt att tänka mig att hon kommer att lyckas hålla sig hemlig genom den berömmelse som bara ökar hela tiden. Namnet Elena Ferrante är en pseudonym för ett författarskap som började redan 1992 men det är först nu som hennes böcker slagit igenom. "Elena Ferrante" gjorde redan från början valet att inte ge ut böckerna under eget namn. Ibland har dock intervjuer per mail gjorts via den italienska förläggaren. Inför sin första bok skrev hon ett brev till sin förläggare som klargjorde hennes inställning :  

"I believe that books, once they are written, have no need of their authors. If they have something to say, they will sooner or later find readers; if not, they won’t"

Efter att ha läst ut sista delen i den Neapolitanska serien kan jag inte sluta tänka på hur hennes böcker kommer att tolkas i den planerade tv-serien (samma produktionsbolag som gjorde TV-serie av Roberto Savianos bok  "Gomorra" ). Några av nyckelscenerna i boken kan jag redan nu se  som en cliffhanger i någon av de 32 delar som planeras; ett väl ljussatt Neapel där smuts, skönhet och våld går sida vid sida. Bröderna Solara kommer ut på kyrkbacken efter begravningen och efter det går berättelserna isär... vad var det som hände?

Men åter till böckerna. Jag har precis läst de fyra delarna om de två vännerna Elena och Lila och deras uppväxt och liv som tar sin början i 50-talets Italien: My Brilliant Friend , The story of a new name, Those who leave and whose who stay, The story of a lost child. Berättarperspektivet är en återblick på vännernas liv av Elena . Hon får i nutid ett samtal av Rino, Lila son, som berättar att Lila är spårlöst försvunnen. Elena bestämmer sig då för att skriva deras berättelse för att bevara hennes minne och försöka förstå vad de betytt för varandra.

Du kommer genast att bli indragen i berättelsen. Språket flyter sömlöst mellan skolgång, familjeproblem, moderskap, feminismens och kommunismen utveckling, maktförhållanden i familj och samhälle, maffians ständiga närvaro och jag hade aldrig trott att skildringen av arbetet i en korvfabrik kunde bli så levande och skrämmande. Men mest handlar det om Elena och Lila och deras relation. De utvecklas och upplever sin samtid nästan i symbios på både gott och ont. Elena är den duktiga, ambitiösa men ibland försiktiga medan Lila tar risker, är kreativ och får oftast som hon vill men ibland till ett högt pris.

Romansviten har en mycket bred ansats och gestaltar både samhällsutveckling och personlig utveckling. Hela denna komplexa väv koncentreras och berättas med ett väldigt flyt i texten. Som om du satt och lyssnade på när en klok vän berättar vad det egentligen var som hände. Ibland växlar texten fart och koncentreras sammanfattande både bakåt och framåt och i en glipa kan du även se delar av ditt eget liv förklaras via det budskap som ges. Om du väljer att läsa böckerna kommer Elena, Lila, Nino och bröderna Solara att stanna kvar hos dig långt efter den sista sidan.

Första delen av sviten "Min fantastiska väninna" kommer nu ut på svenska, och finns på biblioteken i Karlskrona.

/BG

1 kommentar: