Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 4 april 2016

"Generation loss" av Elizabeth Hand

Boken har legat på min "att läsa-lista" hur länge som helst, efter tips från ett antal tillförlitliga bokbloggare. När jag nu äntligen tar mig an den, råkar det slumpa sig så att den samtidigt kommer ut på svenska för första gången, översatt av Linda Skugge och utgiven på hennes förlag Constant Reader.

Cassandra "Cass" Neary är fotograf, och en gång i tiden var hon en känd sådan. Hon dokumenterade punkscenens uppgång i New York, och blev även uppmärksammad för en fotobok med bilder på döda kroppar. Nu, 30 år senare, jobbar hon på lagret i bokhandeln Strand, och ingen är intresserad av hennes foton. Livet har farit illa fram med henne, men hon har heller inte varit så snäll mot sig själv. Hon missbrukar det mesta som går att missbruka; sprit, tabletter, sex. En gammal bekant från tidningsbranschen erbjuder henne ett jobb, att intervjua och fota en kvinnlig fotograf, Afrodite, som förr i tiden var en förebild för Cass. Numera lever hon på en isolerad ö utanför Maines kust.

Cass åker dit, totalt oförberedd på det karga landskapet, isoleringen och kylan hon möter. Det visar sig att Afrodite inte hört talas om eller godkänt någon intervju. Hon protesterar inte mot besöket, men gör heller inget för att få Cass att känna sig välkommen. Istället är det hennes son, Gryffin, som får agera värd. Cass är först besluten om att ta sig ifrån ön, så fort hon kan ordna med båttransport. Av Gryffin får hon höra talas om hippiekollektivet som Afrodite grundade på ön, och som upplöstes under mystiska omständigheter. Hon får också reda på att flera människor försvunnit spårlöst från ön under ett antal år, senast en ung tonårstjej som Cass träffade under resan till ön. Plötsligt finner hon sig indragen i öns dramatiska och mystiska historia.

Cass är verkligen en antihjälte; inte särskilt trevlig eller social, hon har problem med missbruk och relationer, och inte minst självkänslan. Men ändå sympatiserar man med henne. Hennes komplexa personlighet, de speciella människor hon möter på ön, och det karga landskapet - allt bidrar till en mörk och hotfull stämning, men en mycket trevlig läsupplevelse! Jag kommer definitivt att läsa mer av Elizabeth Hand, och det finns turligt nog ytterligare två böcker om Cass Neary!

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar