Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 7 september 2015

Skuggan av ett år av Hannah Richell

Richell är en brittisk författare, bosatt i Australien, vars debut ”Systrarna Tides sista sommar” var en ganska läsvärd historia full av familjehemligheter. Så också denna, som skildrar två kvinnors liv i skuggan, under ett år – men det skiljer trettio år mellan dessa.

Dels får vi följa Lila, en ung kvinna i nutid som just råkat ut för en traumatisk olycka, och Kat, en tjej i övre tonåren, 1980. I omväxlande kapitel berättar de om sitt liv, månad för månad, från sommar till sommar. Lila får ett anonymt brev med en nyckel i, samt vägbeskrivning, till ett öde hus på engelska landsbygden, dit hon söker sig i sin personliga och äktenskapliga kris. I sin ensamhet restaurerar hon upp huset under året som går, samtidigt som hon känner både frid och samhörighet med trakten utan att förstå varför. För henne består skuggan av det vacuum hon lever i, bestående av sin man som hon inte lyckas kommunicera med bra längre samt den olycka hon känslomässigt försöker återhämta sig ifrån. Dessutom lever hon i skuggan av sina föräldrars hemligheter, som hon försöker få svar på, utan att lyckas, från sin mamma.

Parallellt får vi följa Kat, som tillsammans med sina vänner från studentboendet skjuter upp livets allvar ytterligare ett år genom att bli ”GrönaVåg-are” i ett ödehus, och leva på vad naturen och gården kan ge dem. Men året blir inte den dans på rosor som de alla drömmer om – de utsätts för olika sorts prövningar hela tiden, och när en oväntad besökare dyker upp vänds tillvaron på ända. Inget av allt det som Kat drömt om innerst inne kan någonsin bli som hon önskar, det inser hon efter hand som de personliga katastroferna avlöser varandra. Hennes skugga och följeslagare är att alltid vara satt på undantag, suktandes efter den kärlek hon har inom räckhåll – och ändå inte.

Kopplingarna historierna emellan gissar man sig till ganska snabbt, som läsare, men det är ett fantastiskt driv i berättandet, så som den blandvändare det blir, och man vill hela tiden få bekräftat det som man hela tiden tror… vilket ofta, men verkligen inte alltid, stämmer. Överraskningar och oväntade vändningar finns det gott om, liksom ett överraskande slut. Absolut läsvärd!

/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar