Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 16 mars 2015

Litteraturprisens tid är här

Vår och höst är det säsong för utdelning av litteraturpriser, och inte helt sällan figurerar samma författarnamn i nomineringarna till flera priser. Ett par pristagare har redan utsetts i år, och flera nomineringsprocesser är i full gång. Borås Tidning i samarbete med Bibliotekshögskolan delar årligen ut sitt debutantpris till en svensk författare som debuterat under året som gått, och pristagare blev denna gång Maxim Grigoriev för novellsamlingen ”Städer” – läs här vad jag skrev om den.

"Timme noll" av Lotta Lundberg,
bild från Natur & Kultur
Den 6 mars delades Sveriges Radios Romanpris ut, och vinnare blev Lotta Lundberg med romanen ”Timme noll”. Priset delas ut till en svensk roman utgiven under året som gått. Sex titlar nomineras av en kritikergrupp, därefter utses vinnaren av en jury bestående av sju radiolyssnare som fått anmäla sitt intresse för att delta. Juryns diskussioner kring böckerna sänds i P1 och brukar vara roliga att lyssna på, särskilt om man läst några av de nominerade förstås!

Nordiska rådets litteraturpris delas ut i oktober, men redan nu har man avslöjat de nominerade till priset. Dessa utses inom Nordens alla språkområden, som utgörs av Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Åland, Grönland, Färöarna och det samiska språkområdet. De nominerade från Sverige är Bruno K. Öijer med diktsamlingen ”Och natten viskade Annabel Lee” och Therese Bohman med romanen ”Den andra kvinnan” – läs här vad Sara skrev om den. Bland tidigare års pristagare finns Sofi Oksanen, Merete Lindström och Kjell Westö.

"Skogens hemligheter" av Jimmy Liao,
bild från Mirando bokförlag
Den 31 mars tillkännages vem som får ALMA-priset till Astrid Lindgrens minne, som varje år delas ut till en författare, illustratör eller organisation som verkar inom barn- och ungdomslitteraturen. Listan över nomineringar är alltid lång och innehåller många kända namn från hela världen. Till årets pris är 197 kandidater från 61 länder nominerade, bland andra Eva Eriksson (Sverige), Michael Morpurgo (Storbritannien), Jimmy Liao (Taiwan) och Marjane Satrapi (Frankrike).

Här på bloggen håller vi förstås koll på alla litteraturpriser efterhand som de lyckliga vinnarna utses!

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar