Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 22 maj 2013

"Nattsvart, stjärnlöst" av Stephen King

Englands största dagstidning, Guardian, har kallat Stephen King för vår tids största populära romanförfattare. Ett flertal filmer som gjorts av Stephen Kings romaner har även nått stor framgång, exempelvis "Carrie", "Lida", och "The Shining". Några av hans korta berättelser har också filmatiserats. Två av de mest framgångsrika av dessa är "Stand by me" och "Nyckeln till Frihet". Novellsamlingen "Nattsvart, stjärnlöst" har rappt tempo och är fylld av spänningsfyllda scener som gör sig väl på vita duken, vilket mycket väl kan innebära att en eller flera av bokens fyra korta berättelser blir filmatiserade i framtiden.

Berättelserna sammanlänkas av temat vedergällning. Då Stephen King skriver noveller och kortromaner brukar dessa som regel ha endast få inslag av övernaturliga element. I många av dem, som i den här bokens sista och i mina ögon bästa berättelse, finns inga övernaturliga inslag alls. Många kritiker menar att trots att King så ofta har intresserat sig för det övernaturliga krafter utanför vår kontroll är han som bäst när han ägnar sig åt människans inneboende ondska.

Den engelske författaren Neil Gaiman, som tillsammans med George R.R. Martin är en av vår tids mest kritikerhyllade fantasyförfattare, har sagt att "Nattsvart, stjärnlöst" är en stark bok och att man fortsätter att fantisera om den efter att man läst klart den. Jag rekommenderar den både för de som gillar skräckberättelser och för de som söker spännande läsning med karaktärer som man känner igen sig i, trots de onda handlingar de är kapabla till.

/Johan

4 kommentarer:

 1. Jag tycker Stephen King verkar vara en bra författare. Jag har en bok som jag lånat av en vän som jag ska börja läsa i. Boken heter Caroline. Har du läst den boken och isåfall var den bra? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förmodar att du menar Carrie, en av hans bästa böcker (i mitt tycke). Det är också en av de mest skrämmande och rekommenderas främst till vuxna. King såg ohygglig mobbning och trakasserier på sin gymnasieskola och kallade gymnasietiden en skärseld, särskilt för flickor. Carrie handlar om ett mobbningsoffer vars våldsamma fantasier om hämnd blir verklighet.
   /Johan

   Radera
 2. Och tänk att jag har den stående oläst i bokhyllan...

  SvaraRadera