Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 14 maj 2013

Magisk novellsamling

Shaun Tan är skaparen av en helt underbar liten novellsamling som man kan bläddra i och förundras över, läsa högt och läsa om många gånger. Berättelser från yttre förorten heter den och ser ut som en bilderbok i formatet. Den finns på ungdomsavdelningen men är verkligen en sådan bok som passar för alla åldrar. Jag älskar både texterna och illustrationerna, och imponeras stort av mångsidigheten hos denne man. Han använder sig av olika tekniker till de olika illustrationerna, och novellerna är härligt magiska, absurda och tänkvärda.

Bara genom att läsa de första meningarna i några av novellerna får man en känsla för stämningen i
boken:

"När jag var barn bodde det en stor vattenbuffel på ödetomten i slutet av vår gata, platsen med gräset som ingen någonsin klippte."

"Den namnlösa helgdagen inträffar en gång om året, vanligen någon gång i slutet av augusti; ibland i oktober."

"Det är lustigt att nu när varje hushåll har sin egen interkontinentala ballistiska missil så funderar man knappt på dem längre."

Visst låter det lockande?

/Helen

1 kommentar:

  1. Underbare Shaun Tan. Den här och Ankomsten hör definitivt till favoriterna. Han har dessutom målat en hel vägg på biblioteket i Perth, det ni! :) http://www.shauntan.net/images/projects/projects-001.jpg

    SvaraRadera