Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 3 maj 2017

En engelsk gentleman av Jane Gardam

Boken gavs ut i Storbritannien 2004, och är först nu översatt till svenska. Den är första delen i en trilogi, två delar till kommer i höst. 

Vi möter Sir Edward Feathers på ålderns höst. Han är nu över 80 och bor i engelska Dorset. Dit drog han sig tillbaka med hustrun Betty efter en lång karriär som jurist i Hongkong. Nu har hustrun hastigt avlidit, och Feathers ser tillbaka på sitt liv, omvärderar och tvivlar på sina minnen.

Edward Feathers växte upp i en annan tid då Storbritannien fortfarande var ett imperium, med kolonier i sydostasien. Han föddes i Malysia, där hans far var stationerad. Modern dog i samband med hans födelse. Hans far intresserade sig aldrig för honom utan lät honom uppfostras av tjänstefolket. Som liten pojke skickades Edward ensam tillbaka till England för att få en fin utbildning. Under skoltiden bodde han på internatskolor och hos avlägsna släktingar. Han var ett av de många barnen som kallades raj orphans eller empire orphans, imperiets föräldralösa.

Edward fann sig aldrig tillrätta i England, och blev övergiven och sviken flera gånger. Efter juridikstudierna fick han ett erbjudande om arbete i Hongkong och tog chansen. Han blev så småningom en välkänd och högt ansedd domare. Han gick under namnet Old Filth. Filth är en förkortning av ett talesätt som på engelska lyder Failed In London Try Hongkong - om du misslyckas i London - försök med Hongkong. Det anspelar på de många britter som provade lyckan där under tiden staden var en brittisk besittning.

I nutid får vi följa Sir Edward när han ger sig ut på en ansträngande resa runt England, för att återse människor och platser som han lämnat bakom sig. Det finns en händelse i hans förflutna som han länge förträngt, men nu på ålderns höst pockar den på att få komma upp till ytan.

För alla utomstående tycks Edward Feathers vara en enkel personlighet som haft en rak och okomplicerad väg genom livet, och det är också så hans eftermäle ser ut. Men känslan av att ständigt bli lämnad och sviken, har följt med honom sedan barndomen och gjort honom känslomässigt avtrubbad, och ur stånd att visa känslor och empati. Den enda han någonsin kände förtroende för var hustrun Betty, och det var också hennes död som fick honom att börja rannsaka sig själv och sitt liv.

Boken tecknar ett fint och bitvis rörande porträtt av en gammal man som försöker försonas med det som blev hans liv, och hitta sin plats i en tillvaro han inte längre känner igen. Historiskt är det också en intressant period som skildras med andra världskrigets olika fronter, och det brittiska imperiet som går mot sin upplösning.

/Åsa

1 kommentar:

  1. Jag tycker mycket om den här romanen, mest för att den är lågmält intensiv. De här imperiets barn får inte så ofta höras och jag tyckte det var spännande.

    SvaraRadera