Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 19 maj 2017

Kommissarie Maigret i ny kostym

Den belgiske författaren Georges Simenon skrev hela 75 deckare om kommissarie Maigret. En del av dessa ges nu ut på nytt på svenska, med nya snygga omslag, av förlaget Atlantis. Ett bra tillfälle att bekanta sig - eller återknyta bekantskapen - med Maigret!

Kommissarien kan verka butter vid första anblicken, alltid iklädd sin långa rock och med pipan i munnen. Men bakom fasaden döljer sig en eftertänksam personlighet med stor människokännedom, som löser brott med psykologi och samtalsteknik. Böckerna är pusseldeckare, de har ofta ett stort och brokigt persongalleri, och är omväxlande både dramatiska och komiska.

En av nyutgåvorna är Maigret på semester. För en gångs skull har Maigret lämnat Paris och åkt på semester till en liten fransk by, tillsammans med sin fru, madame Maigret. Redan efter några dagar blir madame Maigret sjuk och måste läggas in på sjukhus. Kommissarien får fördriva dagarna på egen hand. Han tillbringar mycket tid tillsammans med ett gäng bybor som samlas varje eftermiddag för att spela bridge. Maigret intresserar sig för invånarna i byn och upptäcker att där finns många dolda hemligheter och intriger. En dag när han har varit och hälsat på sin fru på sjukhuset, hittar han en lapp i sin rockficka. Någon ber honom besöka patienten på sal 15. När han kommer dit nästa dag är patienten död. Fler mystiska dödsfall i den lilla byn får kommissarien att koppla på polisinstinkten och snart är han inblandad i en mordutredning på sin semester...

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar