Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 15 maj 2017

Grejen med substantiv och pronomen av Sara Lövestam

Äntligen är den här! Som vi har väntat och spekulerat kring vilken ordklass som stod på tur i Sara Lövestams grammatiska odyssé - läs här vad jag skrev om Grejen med verb! Ni kanske minns att jag satte mitt hopp till att hon skulle förbarma sig över de anspråkslösa adverben som liksom bara är sällskap åt verben. Men vem kan bli besviken över att det var substantivens tur - själva huvudrollsinnehavarna, om man får säga så, i det stora grammatiska skådespelet. Dessutom får vi bekanta oss närmare med våra kära pronomen - stjärnornas stand-ins!

Precis som i Grejen med verb skriver Sara Lövestam pedagogiskt och med mycket humor om något så torrt som grammatik. De exempel hon använder är inte direkt hämtade ur skolböckerna. Substantivens olika deklinationer blir liksom lättare att minnas när exemplen är på temat "saker som var helt normala förr", som hämskor, stupstockar och spöstraff!

Pronomen är spännande på många sätt. Utöver att de är en ordklass med många olika varianter, är de också markörer för klass och kön, vilket gör dem till den kanske mest omstridda ordklassen. Du-reformen var betydelsefull på sin tid, och i vår tid väcker hen fortfarande många känslor.

Sara Lövestam tar också effektivt död på den eviga diskussionen om de och dem, och myten om att vi är slarvigare med språket nuförtiden.

Och ja - man lär sig mycket också! Även en inbiten språknörd/svensklärare kan hitta nya grammatiska regler och undantag att fröjdas åt!

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar