Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



fredag 12 maj 2017

Mörkrummet av Susan Faludi

Susan Faludi är journalist och författare, hennes stora genombrottet kom med Backlash 1991.

Mörkrummet är självbiografisk och handlar om hennes far och deras relation. 2004 får hon ett mejl från sin då 76-årige pappa som hon knappt hört av på 25 år. Han meddelar att han genomgått ett könsbyte och nu kallar sig Stefanie. Han har också flyttat tillbaka till Ungern, som han en gång flydde ifrån. 

Susan minns sin far som dominant och vid några tillfällen också våldsam mot hennes mamma, vilket till slut ledde till skilsmässa när Susan var i tonåren. Susan ställde sig på mammans sida, och träffade bara sin far några enstaka gånger, möten som inte blev så lyckade.

Efter mejlet med nyheten om könsbytet, besökte Susan sin far i Budapest flera gånger innan han avled 2015, för att försöka förstå vem han var, och vem han har blivit nu. Han ber henne också att skriva en bok om hans liv.Pappans förändring ställer mycket på ända för Susan. Hans dominerande och machoaktiga sätt och den våldsamhet han var kapabel till, har påverkat och format Susan som person, men också många av de ställningstaganden och val hon gjort i livet. Den man hon kände som våldsam och dominant lever nu som kvinna och tar dessutom avstånd från den person hon var som man.

Det handlar mycket om identitet. Pappan är som en kameleont, byter ständigt identitet, och lämnar det som varit bakom sig. Född som Istvan Friedman i Budapest. Byter efternamn från det judiska Friedman till det traditionellt ungerska Faludi. När han flyr till USA i början av 50-talet byter han förnamn till Steven, och nu när han lever som kvinna byter han till Stefanie.

Vi får ta del av två resor parallellt. Den som pappan gjort, som började och slutade i Budapest, och den resa som Susan själv gör i sina försök att lära känna och till slut försonas med sin pappa.

Ett fascinerande människoöde, och en otroligt välskriven skildring som rymmer så mycket mer än hans berättelse, det handlar om Susan själv och om allmänmänskliga frågor som identitet, kön och nationalitet.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar