Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 21 november 2016

"Luften är fri" av Sara Lövestam

"Luften är fri" är tredje boken om Kouplan, den papperslöse detektiven. Han kom till Sverige efter att ha flytt från Iran och sitt arbete som journalist där. Efter att han fått avslag på sin asylansökan har han levt som papperslös, och hållit sig undan i väntan på att kunna söka asyl igen. Hittills har han alltid haft tak över huvudet tack vare snälla människor som tagit emot honom i sina hem.

Nu står Kouplan utan bostad, med bara några veckor kvar tills han kan söka asyl igen. Han sover under en järnvägsviadukt och tvättar sig på offentliga toaletter. Han tillbringar mycket tid på bibliotek, där han får sitta i fred, och även kan ladda sin mobil. Kouplan försörjer sig på uppdrag som privatdetektiv. Det är riskabelt eftersom han kan bli upptäckt och avslöjad som papperslös. De som anlitar Kouplan har dock sina egna skäl att önska diskretion.

Denna gången kontaktas han av Ulrika som fått hans namn av person som Kouplan tidigare har hjälpt. Hon är orolig för att hennes man har ett förhållande, och vill att Kouplan ska skugga honom. Ett ganska lätt uppdrag, tror han först. Redan första dagen visar det sig att situationen är mer komplicerad än han själv eller Ulrika kunnat ana...

Precis som i de tidigare böckerna är den stora behållningen att få följa Kouplan och få en inblick i hans liv, som ju tyvärr är verklighet för många människor idag. Det är dessutom en spännande och välskriven deckarhistoria Sara Lövestam bjuder på.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar