Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



måndag 22 februari 2016

"Effekten av Susan" av Peter Hoeg

Peter Hoegs senaste bok låter sig inte så lätt genrebestämmas. Den innehåller lika delar dystopi, action, deckare och magisk realism. Inte heller är det lätt att avgöra om avsikten är att testa dessa genrer och deras kombinationsmöjligheter, eller om boken är avsedd som en parodi på dem.

Susan är fysiker, en framgångsrik forskare och en rationell person. Hon är gift med Laban, lika framgångsrik musiker och kompositör, men mer konstnärligt lagd. De har två vuxna barn, tvillingarna Harald och Thit. Susan besitter något familjen kallar för "effekten", som får folk i hennes närhet att öppna sig. Även Laban och tvillingarna har denna förmåga, fast i mindre mängd. Familjen är på många sätt dysfunktionell, men mot ett yttre hot håller de alltid ihop. Efter några olycksamma incidenter under en vistelse i Indien, som bara berörs i förbigående, riskerar samtliga familjens medlemmar åtal för olika brott. Då träder en mystisk representant för danska staten fram och erbjuder dem åtalsfrihet hemma i Danmark, mot att de hjälper honom att skaffa fram ett visst protokoll.

Framtidskommissionen bildades på 1970-talet, som en reaktion på oljekrisen. Gruppen bestod av personer som alla var framstående inom sitt eget specialområde. Uppgiften var att förutse framtida händelser i Danmark och dess omvärld. Gruppens prognoser visade sig vara mycket exakta, mer exakta än vad som ansågs önskvärt, och arbetet hemligstämplades. Boken utspelar sig i en framtid som inte känns alltför avlägsen, där det danska samhället är på väg att falla samman, och man behöver då det sista saknade protokollet från Framtidskommissionen. Susan och hennes familj börjar söka upp medlemmarna. Men någon annan är också på jakt efter dem, och börjar döda dem en efter en, och även familjen befinner sig snart i fara.

Susan är nära besläktad med Fröken Smilla från Peter Hoegs debutroman.
Hon framstår på många sätt som en övermänniska, men ibland blottas också svagheter, framför allt i relationen till familjen. Boken är underhållande och spännande. Det finns inga transportsträckor alls, dramatiska händelser avlöser ständigt varandra. Nackdelen är att det ibland är svårt att hänga med i svängarna, och det tar en stund att komma in i boken. Förlaget skriver att boken är civilisationskritisk, och detta är ett tema som ständigt gör sig påmint. Det handlar också mycket om familjerelationer, mellan äkta makar och mellan barn och föräldrar.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar