Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



torsdag 11 februari 2016

Bergtagen av Thomas Mann


Uttrycket att "bli bergtagen" är något som härstammar från gammal folktro. Det innebar att troll och oknytt med hjälp av magi kunde lura med sig godtrogna människor upp i bergen. Den som återvände eller blev släppt från bergets magi hade ofta fått en starkt förändrad personlighet. Ett känt exempel på bergtagning är den klassiska Wagneroperan Tannhäuser där berget representerar ett slags syndens näste.

Den tyska författaren Thomas Mann inspirerades både av folksagor och Wagner när han skrev sitt existentiella  mästerverk "Bergtagen. Handlingen i boken utspelar sig på sanatoriet Berghof i Davos. Den unge Hans Castorp besöker sin lungsjuka kusin. Han förtrollas genast av den märkliga atmosfären på sanatoriet och patienternas dekadenta livsstil. Här tycks tiden stå helt stilla. Patienterna äter storslagna middagar, sveps in i varma filtar och ligger i bekväma vilstolar. Det är en luxuös väntan på efterlivet och alla boende tycks befinna sig i skuggan mellan liv och död.

Under natten fraktas de döda ner för berget i skydd av mörkret och alla spår efter dem försvinner. Castorp blir så uppslukad att han önskar sig själv sjuk. Hans önskan går i uppfyllelse då det snart visar sig att även han har lungtuberkulos. Castorp blir kvar på Berghof och fastnar i bergets suddiga gränsland och tidsbegreppen luckras upp. Vi möter också en mängd märkliga karaktärer som alla representerar olika ideologier och filosofiska strömningar i ett förstadium till den tyska Weimarrepubliken. En personlig favorit är Mynheer Peeperkorn, en dominant, bullrig festprisse som vräker i sig mat och sprit och som alla lyssnar blint på även om han är oförmögen att avsluta en enda mening.


Att läsa bergtagen är verkligen som att bestiga ett berg. Det är ett storslaget men svårgenomträngligt verk. Den är sprängfylld med tysk politik, filosofiska idéer och mångtydliga referenser. Thomas Manns avsikt var att fånga det parlamentariska kaos och de konflikter som Tyskland befann sig i under 1900-talets första årtionden. Det är en uppgörelse mellan humanism och radikalism. Men Thomas Mann väver också in frågor kring sjukdom, död, tid, kärlek och sexuellt begär.
Det är inte lättsmält men den som vågar djupdyka i denna läsutmaning kommer bli rikligt belönad.

/Henrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar