Rosälskaren och trädgårdsentusiasten Lobbi är en ung man från Island med målet att ta sig till en klosterträdgård i södra Europa för att där återuppliva förfallna rosrabatter. Hans något överbeskyddade pappa samt funktionshindrade tvillingbror Josef finns alltid med i bakgrunden, så även minnet av hans bortgångna mor. Lobbi stod sin mamma väldigt nära, hon odlade på den karga isländska marken, bildade en lummig trädgård och gav därmed Lobbi sitt stora intresse för växter. När hon på sin födelsedag kör av vägen och omkommer förändras livet för såväl Lobbi som hans pappa. Men i Lobbis liv finns även Flora Sol, hans lilla dotter som han knappt har någon relation till alls. Ändå finns hon samt barnets moder Anna i hans tankar dag som natt. Anna har valt att uppfostra Flora Sol själv och har en distanserad relation till Lobbi.
Resan till klosterträdgården blir något brokig. En blindtarmsoperation och många timmar i bilen med sticklingar av åttabladsrosen Rosa candida, från moders trädgård, i bagaget. I den pittoreska byn umgås han sedan med Fader Tomas och arbetar från morgon till kväll i den övervxuna rosenträdgården. Hans tankar går som så ofta till Flora Sol och minnena av hans mamma gör sig påminda.
Men så hör Anna av sig. Hon behöver under en kort tid arbeta intensivt med sin uppsats och vill därför avlastas från dottern Flora Sol. Lobbi tar emot dem i sitt boende och tvingas in i rollen som familjefar, något han längtat efter. Vi följer hur han lär känna sitt lilla barn i takt med hennes utveckling, en mycket fin far- och dotterskildring enligt mitt tycke där Lobbi föriktigt provar sig fram som pappa med stor osäkerhet. Nu kanske Anna, Lobbi och Flora Sol kan bli en familj trots allt?
Boken har fått ett stort genomslag genom hela Europa och framförallt i Frankrike där den valdes till årets bästa roman av bokhandlarna. Om du vill njuta av en stillsam kärleks-och familjeskildring med vackra miljöbilder från såväl Island som sydeuropa där rosor och växtlighet spelar en stor roll, läs Rosa Candida.
/Sara
fredag 8 maj 2015
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar