Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 22 augusti 2016

Flickorna på Englandsbåten av Lone Theils

Idag är det första recensionsdag för Flickorna på Englandsbåten - deckaren som är den danska journalisten Lone Theils debut. Danmark kan ju med rätta ta åt sig sin del av äran för det som brukar kallas det nordiska deckarundret, med författare som Jussi Adler-Olsen, Sara Blaedel och Gretelise Holm. Redan i Theils debut anar man ett nytt lovande tillskott till den redan namnkunniga gruppen!

Precis som författaren själv är huvudkaraktären i boken journalist. Nora Sand är bosatt i London, men skriver åt den danska dagstidningen Globalt. På ett uppdrag i en liten engelsk kuststad köper hon en gammal resväska i en antikaffär. I väskan hittar hon några äldre foton av unga kvinnor. Två av dem känner hon väl igen. De unga danskorna var boende på ett behandlingshem i Danmark, och försvann på färjan under en resa till England på 1980-talet. Fallet har tagits upp ett antal gånger i danska medier, utan att man funnit några spår efter kvinnorna. När Nora börjar forska i historien bakom väskan och fotona, leder det henne till en dömd seriemördare, som hade för vana att spara sina offers tungor som troféer...

Det är nästan lite "När lammen tystnar-vibbar" över historien. Nora är ung, ambitiös och våghalsig. Hon får personlig kontakt med en mycket förslagen och grym man som redan har många unga kvinnors liv på sitt samvete. Hon vill veta vad som hände de danska kvinnorna, och är beroende av den information han eventuellt har. Det blir en spännande och oförutsägbar historia som slutar i en mycket dramatisk final. Fler böcker är planerade om Nora Sand, och jag läser gärna mer av denna författaren!

/Åsa

1 kommentar:

  1. Jag blir nyfiken på vad som egentligen hände, jag måste nog läsa boken.

    SvaraRadera