Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 6 juli 2015

Kan man ha hönsen i lekstugan?

Nog råder det humlehysteri på bibblan om man tittar på utlån och efterfrågan, inte minst efter Dave Goulsons bok "Galen i humlor". Men det finns ett annat djur som legat i toppen länge, nämligen hönan. Höns är idag inte bara förknippat med landsbygd och bondgårdar. Nu är det fullt möjligt att ha en skock hönor i villaträdgården. Antalet höns samt huruvida man får ha tupp eller ej får man höra med kommun och grannar.

När Anna Billing besökte en gård utanför Ystad och för första gången fick se ett grönt ägg insåg hon hur mycket man gått miste om. Hon längtade plötsligt efter det rofyllda i att ha höns pickandes i trädgården. Kort därefter fick lekstugan sig en helrenovering och blev till ett hönshus. Med hjälp av isolering och sittpinnar förvandlades den övergivna lekstugan till ett hem för Billings sju höns.

I "Alla hönsen hemma" får du tips och trix för hur du själv ska bära dig åt om du är sugen på att skaffa höns. Behovet av en hönsgård, rena ytor och bra foder samt vad som händer när en höna blir sjuk är exempel på de råd som hönsmamman Anna Billing ger oss. Ett litet urval av hönsraser presenteras, samt deras för- och nackdelar. Boken avslutas sedan med recept där ägg såklart är huvudingrediensen.

Boken har verkligen inte minskat mitt sug efter en egen hönsskock utan bidragit till mer kunskap och inspiration.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar