Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



fredag 31 juli 2015

Franska deckare med fina Parismiljöer

Ett komplement till traditionella reseguider kan vara att läsa böcker som utspelar sig på platsen man ska besöka. Om du planerar en resa till Paris kommer här två tips på spännande deckare som också ger fina miljöbilder från staden.

"Mysteriet på Père-Lachaise" utspelar sig i 1890-talets  Paris som befolkades av storheter som Toulouse-Lautrec, Zola och monsieur Eiffel med sitt nyligen uppförda och omdiskuterade torn. Victor Legris, en bokhandlare som gjort sig lokalt känd som privatdetektiv, får ett knivigt fall att lösa när den rika änkan de Valois försvinner spårlöst på den stora kyrkogården Père-Lachaise, när hon besöker den nyligen avlidne makens grav. Att änkan dessutom varit älskarinna åt monsieur Legris gör förstås inte fallet mindre komplicerat... Claude Izner är en pseudonym för två systrar som arbetar i bokhandel och skriver böcker ihop. Missa inte att besöka Père-Lachaise om du är i Paris, en mycket vacker kyrkogård där murgröna och mossa fått breda ut sig över de rikt utsmyckade gravarna.

Katedralen Notre-Dame är förstås också värd ett besök med sin fantastiska gotiska arkitektur och det enorma kyrkorummet. Här utspelar sig Alexis Ragougneaus debutdeckare "Madonnan i Notre-Dame". En ung vacker kvinna hittas död på en kyrkbänk mitt i katedralen under öppettid. Sättet hon dödats på tyder på ett religiöst motiv. Flera vittnen såg när kvinnan dagen före blev attackerad av en ung man, en religiös fanatiker, som upprördes av den korta klänning hon bar i den årliga paraden till Jungfru Marias ära. Mannen arresteras, men snart visar det sig att fallet inte är så enkelt som det först verkade... Det jag gillar mest med boken är beskrivningarna av karaktärerna; den plågade prästen, den onde och den gode polisen, den frustrerade åklagaren och den nersupne men klarsynte uteliggaren. Jag gillar också beskrivningen av katedralen, livet i och omkring den och vad den betyder som plats för tillbedjan, som arbetsplats och som turistmål.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar