Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 23 januari 2015

Omsett

Jag är ofta tveksam till omtag av starka konstnärliga upplevelser, som att läsa om en bok eller se om en film som berörde starkt första gången. Men i fallet med ”Gökboet” hade tillräckligt med tid runnit under broarna. Det var och är en fantastisk film som alla som uppskattar bra film bör se! Det är ett starkt drama som innehåller komedi och tragedi med briljanta skådespelarinsatser. Framförallt Jack Nicholson. För er som inte känner till handlingen, ”Gökboet” utspelar sig på ett mentalsjukhus. R P McMurphy (Jack Nicholson) hamnar som patient på avdelningen där Syster Ratched styr över de intagna med iskall järnhand. R P McMurphy är en oregerlig ”buspatient” med många idéer, infall och åsikter. Snart utvecklas en maktkamp mellan honom och Syster Ratched.

Filmen hade premiär 1975 i USA. "Gökboet" har faktiskt ett oslagbart svenskt rekord. Det är den film som visats längst på bio under en regelbunden tid, nämligen över hela tio år vilket är en enorm bedrift. Mellan vintern 1976 och 1987 gick den i Stockholm.

Nu finns den att hyra på Stadsbiblioteket i en vecka för blott 20 kr. Starka filmer gör sig bäst på bio men kan man ha det hyfsat lugnt omkring sig kan man leva sig in i filmen även hemma framför Tv:n.

/ Carina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar