Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 16 januari 2015

Anmäl dig till stadsbibliotekets bokcirkel!

I februari startar stadsbibliotekets bokcirkel. I höstas läste vi författare från Blekinge och intressanta diskussioner uppkom när vi samtalade om Per Odenstens, Anders Paulruds och Harry Martinsons författarskap. Det lämpade sig dessutom så väl att Per Odensten även besökte Bibliotekets Vänner där han bland annat berättade om romanen "Andningskonstnären" som vi hade läst i cirkeln. Vi upptäckte då att det blev en god kombination att först läsa och samtala om boken för att avslutningsvis lyssna till författarens egna reflektioner. Det greppet är inget som är unikt med oss i Karlskrona, faktum är att det finns något som kallas för "Författarmeny" på biblioteket i Åhus, i Kristianstad kommun, som startade för ett antal år sedan. Förrätten består då av en föreläsning där man först lär känna ett författarskap, huvudrätten innebär att man träffas och diskuterar en roman av författaren för att avslutningsvis ägna sig åt efterrätten: träffa författaren i egen hög person.

Författarmeny är något som vi har inspirerats av, därför kommer vi till våren att läsa böcker skrivna av författare som även besöker Bibliotekets Vänner i anslutning till våra träffar.  Vi börjar med att läsa en av Stewe Claesons mest uppmärksammade romaner "Rönndruvan glöder" som blev nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2002. Claeson kommer till Karlskrona den 11/2. Därefter tar vi oss an den mycket begåvade Amanda Svenssons debutbok "Hey Dolly", hon besöker sedan stadsbiblioteket den 25/3. Slutligen läser vi en av mina personliga favoritförfattare, Lena Andersson. Hennes böcker om Esther har ju varit i ropet ett tag och är antagligen de böcker som kommer avhandlas då hon ska tala om kärlek och relationsmakt i ett scensamtal med förläggaren Björn Linell den 16/4. Vi är lite nyfikna på hennes tidigare utgivning och läser därför debuten "Var det bra så?" från 1999.


Är du sugen på att vara med i stadsbibliotekets bokcirkel? Vi träffas måndagarna 9/2, 23/3 och 13/4 kl. 16.30. Anmäl dig till sara.liljegren@karlskrona.se eller lotta.teback@karlskrona.se eller säg till i disken på stadsbiblioteket. Sista anmälningsdag är 31/1.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar