Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 2 december 2014

Dash och Lilys utmaningsbok av Rachel Cohn och David Levithan

Visserligen är det bara den 2 december idag, men ni vet hur det är, alldeles strax har hela december gått och julen står och knackar på dörren! Därför tänkte jag redan nu tipsa om en härlig bok som utspelar sig i New York under julhelgen. En perfekt historia att läsa i december, kanske smyga undan julstöket och gotta ner sig i favoritfåtöljen en stund.
Dash och Lilys utmaningsbok är klassad som ungdomsbok. Men nu för tiden skrivs det så mycket bra ungdomsromaner, eller YA (Young Adult) som genren med kallas, som lika väl passar vuxna läsare! Och även den mest vuxne av oss minns någonstans inom oss hur det var att vara runt 16 år.. Med allt vad det innebär.
Nåväl, kan det bli mer juligt än ett New York i vinterskrud? Med julgranar, dignande affärsfönster fulla med tomtar och glitter, skridskobanor och glödgat vin? Kombinerat med tonvis av stressade människor som vill köpa sig till den perfekta julen med så klart.
I den stora bokaffären Strand går Dash omkring och muttrar. Han muttrar över julen och de allmänna sakernas tillstånd. Dash älskar verkligen inte julen. Och hans skilda föräldrar bryr sig inte om honom, mamman tror att Dash är hos sin pappa och har därför åkt på semester med sin nya man. Medan pappan förmodligen inte minns hur Dash ens ser ut, med tanke på hur sällan de ses. Han är därför lätt att lura i att Dash firar jul med mamma. Så det enda positiva med årets jul är en lägenhet helt för sig själv, samt tillgång till favoritbokaffären Strand tycker Dash. När han spatserar bland hyllorna, kollar han automatiskt in om det har kommit in något nytt på hyllan med hans älsklingsförfattare. Och där står något han inte känner igen! En röd anteckningsbok, fylld med ledtrådar och instruktioner. Dash känner att han kan inget annat göra än att följa bokens ord. Äventyret kan börja.
För det är Lily som har lämnat boken bland de vanliga böckerna på Strand. Lily som även hon är 16 år gammal, och som fullkomligt älskar julen! Lily som är glad och ljus inuti, och som kanske är världens bästa fotbollsmålvakt. Men som även är rätt så ensam, hon får inte vara med de populära tjejerna på skolan. Och julen, som alltid brukar vara full av famljemys, då Lily har kusiner och fastrar över hela staden, verkar i år bli ett fiasko. Lilys föräldrar har åkt på semester, vilket i sig kanske är okej, eftersom Lilys storebror kan ta hand om henne. Om nu inte sagda storebror hade varit tokförälskad i sin nya kille och helt bortkopplad från verkligheten. Lily lämnar den röda anteckningsboken på Strand i hopp om att just rätt person ska hitta den. Dash och Lily känner inte varandra, men börjar nu skicka boken mellan sig, lämnar den på olika platser i New York med utmaningar för den andre att lösa.
Och den här historien blir så fin, så hjärteknipande, rolig och så dramatisk! Under läsningen sitter jag och bara hoppas, hoppas, hoppas att det här två udda fåglarna ska kunna flyga tillsammans. Och när snön dalar över ett julglittrande New York i boken, så kommer jag på mig själv med att le lite fånigt i adventsstjärnans varma ljus.

/ Malin

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar