Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



tisdag 17 maj 2011

Örter och kryddor, odling och användning

I inledningen till Agneta Ullenius Örtagården står det ”Det är en ren fröjd att odla örter. Inte särskilt svårt heller. Om de får massor av sol och inte så mycket vatten och gödning smakar de allra bäst”. Den som drömmer om att ha en egen örtagård i sin trädgård kan inspireras av boken.
I boken finns goda råd om hur man anlägger en egen örtagård. Här finns kapitel om odling i både kruka och på friland, ute eller i köksfönstret samt om plantering och skörd.
De 25 örterna som beskrivs i boken har alla ett eget avsnitt med vackra bilder och information om sorter, odling och vad de olika kryddorna passar till. Varje avsnitt avslutas med en liten tipsruta.

En annan bok om kryddväxter är Kryddväxter, odling – användning – lexikon av Marie Hansson och med vackra fotografier av Björn Hansson. Även i den här boken kan man få tips om odling, skörd och användning. Den innehåller även en mängd recept. Författarna gör även besök i några olika kryddgårdar. De skriver bland annat om den för oss i Karlskrona välkända Lavendelgården och om Marie Mandelmanns köksträdgård. Ett kapitel handlar om kryddor i tid och rum och den roll som kryddorna har spelat i mänsklighetens historia. Boken avslutas med en lexikondel med över 600 växtbeskrivningar där uppgifter om blomning, höjd, läge härdighet och krav beskrivs.

Ett par andra böcker om ört- och kryddväxtodling är Engelbert Kötters Kryddväxter i kruka och Jörgen Schwarzkopfs Lyckas med din örtagård.

Lena Israelssons Klosterträdgårdar – himmelska platser på jorden är en otroligt vacker bok. Författaren berättar om både medeltida och nutida klosterliv samt om 3 medeltida pionjärer Hildegard av Bingen, helige Fiacre och den medeltida munken Peder Månsson från Vadstena.
Gamla medicinalväxter och Mariablommor presenteras.
Författaren har besökt ett tjugotal klosterträdgårdar bland annat i Egypten, Italien, England och Norge. Ett kapitel ägnas åt klosterträdgårdar för vila och rekreation och boken avslutas med ett avsnitt om att bo på kloster.

/Katarina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar