Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 2 mars 2017

Sommaren före kriget av Helen Simonson

Helen Simonsons nya bok, med all dess värme och humor, har en charm som är svår att motstå. Simonsons slagfärdighet har gjort att hon jämförts med Jane Austen, en hyllning man kan förstå när man läser den här fina romanen. Boken, som blandar allvar med lättsamhet utan att dess komiska partier tar udden av dess skarpa insikter, utspelas främst under sommaren innan England blir en stridande part i första världskriget, i en liten stad som sakta börjar bli varse om att kriget kommer att förändra allt för dem.

Huvudpersonen är Beatrice Nash, en ung kvinna med författardrömmar som anländer till den lilla kuststaden Rye för att arbeta som latinlärare. Hennes far har nyligen dött och hon har beslutat sig för att fortsätta vara oberoende och inte gifta sig. Hon omges av en rollbesättning av färgstarka karaktärer. Bland de centrala gestalterna finns Mrs Agatha Kent, en härligt slagkraftig kvinna som tagit Beatrice under sin vinge. Agathas systersöner, Hugh Grange, en aspirerande kirurg, och hans lynniga kusin, poeten Daniel Bookham, har också viktiga roller. Här finns också författaren Mr Tillingham, som Nash beundrar men hamnar i bitter konflikt med.

Beatrice intervjuas av skolstyrelsen som med undantag av Agatha består av män som hellre vill anställa en man. Men Hugh och Daniel ordnar så att den rivaliserande manlige kandidaten blir berusad inför sin intervju, vilket gör att tjänsten går till Beatrice, deras mosters skyddsling. Då kriget orsakar en flyktingström visar den lilla staden rörande empati och tar emot flyktingarna med stor generositet. Beatrice agerar som beskyddare till flyktingen Celeste. Hon blir även mentor till eleven Snout som är av romskt ursprung och som visar sig vara exceptionellt skärpt. Och mellan henne och Hugh uppstår ett samförstånd och en kemi som gör att de måste ompröva sina planer. En upplyftande, berikande roman, som med elegant språk beskriver karaktärer man verkligen bryr sig om och vill att det ska gå väl för.

/Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar