Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 14 mars 2017

Komedi i moll av Hans Keilson


Det här är en tunn liten bok, och kanske är det därför jag inte har så mycket att skriva om Komedi i moll förutom det slitna uttrycket att den är bra.
Boken igenom så befinner vi oss i en lägenhet i Holland, där livet som står och dallrar. Wim och Marie är ett rätt så vanligt par, för att använda en annan sliten fras. De försöker få sin vardag att gå ihop, trots den tyska ockupationen.
Men de har en hemlighet. I ett av rummen i lägenheten bor Nico, en judisk man som gömmer sig för nazisterna. Än så länge flyger trion under radarn, men rädslan för upptäckt blir värre och värre. Och det blir svårare att leva tillsammans under samma tak, de tre tär på varandra.
Men sen blir Nico sjuk i lunginflammation, och dör plötsligt. Och hur gör man med en död man som inte finns? En man som inte får synas blir ett svårt lik att göra av sig med. Det blir en allvarlig bok med en absurd rolighet i sig. Komedi i moll mår vara en tunn bok, men den rymmer en värld av känslor.
Hans Keilson är för mig en ny bekantskap, en judisk författare, poet och psykoanalytiker född i Tyskland 1909. Han och hans blivande hustru flydde 1936 till Nederländerna där Keilson var med i motståndsrörelsen. Efter kriget arbetade han som psykiater och tog sig då an traumatiserade barn som hade förlorat sina föräldrar. Komedi i moll är baserad på författarens egna upplevelser under kriget, då han tvingades hålla sig gömd hos ett nederländskt par. Hans Keilson dog 2011, hela 101 år gammal.
Ett allmänt tips är att hålla ögonen öppna på just Nilssons Förlag som ger ut den här boken i sin klassikerserie, ett litet mindre förlag som ger ut en himla massa bra böcker. 

 / Malin

1 kommentar:

  1. Jag tyckte också om Komedi i moll! Ska nog läsa Keilsons andra bok som Nilssons också gett ut. Minns inte nu vad den heter och den är inte lika tunn som Komedi i moll.

    SvaraRadera