Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



fredag 15 januari 2016

"Carol" av Patricia Highsmith

För mig var Patricia Highsmith främst känd som författare till spänningsromaner som "Främlingar på tåg" och "The talented Mr. Ripley" (med den mindre spännande svenska översättningen "En man med många talanger"). Jag blev därför förvånad över att hon skrivit boken som ligger bakom den aktuella filmen "Carol" med bland andra Cate Blanchett i rollistan. Eftersom jag vill se filmen, måste jag ju först läsa boken - jo, det finns klara regler kring den ordningsföljden!

Boken handlar om den unga Therese som arbetar på ett stort varuhus i New York, någon gång i början av 1950-talet. Hon är egentligen utbildad scenograf men har svårt att hitta arbete. Therese lever ett ganska enahanda liv i sin lilla lägenhet. På fritiden träffar hon pojkvännen Richard och några få vänner. Therese är uppvuxen på ett barnhem och har därför ingen kontakt med sina föräldrar. En dag mitt i värsta julruschen på varuhuset, står plötsligt Carol framför hennes disk.

Therese känner sig omedelbart dragen till kvinnan framför henne, och efter en tids funderande tar hon kontakt med Carol. De börjar träffas och inleder ett förhållande på allvar då Carol ber Therese följa med på en resa. Carol är äldre än Therese, hon har varit gift och ligger i skilsmässa från en man som är mycket bitter över det han fått reda på om sin frus relationer. De har en liten dotter tillsammans som han försöker hindra henne från att träffa. I 1950-talets USA sågs homosexuella relationer som onaturliga, och kunde till och med åberopas som skäl för att ta ifrån en förälder vårdnaden om sitt barn.

"Carol" gavs ut 1952 med titeln "The price of salt" under pseudonymen Claire Morgan. Inte förrän 1990 kom första utgåvan under Highsmiths eget namn, och då med titeln "Carol". Anledningen var förstås att ämnet var tabu, och Highsmith lär också själv ha haft relationer med andra kvinnor i hemlighet. "Carol" är i första hand ett relationsdrama, men också en klassisk utvecklingsroman, i vilken Therese genomgår en inre resa som motsvaras av den yttre resa hon gör med Carol. Det är smått otroligt att den är skriven för 65 år sen. Förutom en del tidsmarkörer kunde den utspela sig idag. Frågor om identitet och sexualitet är ständigt aktuella, liksom de fördomar som homosexuella par fortfarande möter, och som gör att inte alla vågar vara öppna med sin kärlek.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar