Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 17 oktober 2014

Filmnyhet: Stockholm Stories

Stockholm Stories baseras på skådespelaren och författaren Jonas Karlssons första novellsamling Det andra målet. Regisserar gör Karin Fahlén och detta är hennes långfilmsdebut.

Filmen handlar om ett antal karaktärer vars öden på ett skickligt sätt vävs samman under ett par dagar i Stockholm. Här finns till exempel en stel ministerassistent (Jonas Karlsson) som skulle göra allt för sin chef finansministern (Marie Richardsson). Ministern själv har en kärleksaffär med en ung kvinna, Anna, (Julia Ragnarsson) som befinner sig i pengatrubbel. Douglas (Filip Berg) pluggar på Handels men drömmer om en karriär inom datorspelsbranschen. Han plågas av sin elaka, rika far och deras relation för tankarna till Ondskan och andra liknande berättelser om komplicerade relationer mellan far och son. Jessika (Cecilia Frode) är ensamstående och vill adoptera men får inte eftersom hennes kontaktnät är för litet. Detta får något inom henne att brista samtidigt som hon behåller sin kyliga fasad. Dessa är några av de personer vi får följa och varje historia är engagerande på sitt eget vis.

Det finns en underfundigt komisk ton i filmen, och den märks särskilt i de absurda dialogerna mellan neurotiska Jessika (Cecilia Frode) och den asociala Thomas (Jonas Karlsson). Filmen växlar fint mellan humor och allvar, och då jag såg filmen på bio skrattade publiken samstämmigt vid flera tillfällen och var knäpptysta av allvar en stund senare. Detta är en varm, hoppfull film som lämnar dig med ett leende på läpparna.

Stockholm Stories finns nu att låna på stadsbiblioteket.

/Maja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar