Pepparkaksrutor med färskost och lingon (ca 16 rutor)
Pepparkaka:
4 dl strösocker
4 ägg
3 dl gräddfil
4 dl vetemjöl
2-3 msk pepparkakskrydda
2 tsk bikarbonatGlasyr:
200 g färskost, t.ex. Philadelphiaost
50 g rumstempererat smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2-3 dl frysta lingon till garnering
Tips: Gör gärna dubbel sats av glasyren, då blir kakan ännu godare!Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker pösigt. Rör ner ett ägg åt gången. Tillsätt gräddfilen. Blanda samma mjöl, pepparkakskrydda och bikarbonat. Rör ihop allt till en jämn smet. Lägg bakplåtspapper i en braspanna med höga kanter, ca 30x40 cm. Häll i smeten. Grädda i ca 30 minuter. Rör samman alla ingredienserna till glasyren. Låt kakan svalna helt och bred sedan på glasyren. Skär upp kakan i rutor och strö över lingon.
1g (2 paket) saffran
200 g rumstempererat smör
2 dl rårörsocker
4 ägg
1 tsk salt
10 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Koka upp vattnet. Rör ut saffranet i det. Rör samman smör och socker till det är vitt och fluffigt. Tillsätt saffransvattnet. Rör ner ett ägg åt gången. Tillsätt salt. Rör ner mjölet och blanda tills degen blir mjuk och kan formas. Låt degen vila i kylen i en timme. Sätt ugnen på 200 grader.
Häll ut degen på bakbordet. Forma degen till fyra längder, ca 1 centimeter höga. Lägg längderna på bakplåtspapper på plåtar. Pensla med ägget. Grädda i 10-12 minuter. Ta ut längderna och skär dem i sneda skivor, cirka 1 centimeter breda, medan de fortfarande är varma. Höj ugnsvärmen till 250 grader. Lägg skorporna på sidan på plåten. Rosta skorporna så att de får fin färg i ca 5 minuter, kolla noga så de inte bränns vid. Sänk ungsvärmen till 50 grader och låt skorporna torka i ett par timmar. Ha ugnen lite öppen, med en glipa på ungefär 3 centimeter, sätt en träsked eller liknande emellan. Förvara skorporna i en plåtburk i rumstemperatur.
Dessa recept och fler finns i boken Sju sorters julkakor skriven av Cecilia Vikbladh.
/Louise
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar