Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 13 december 2011

Gå sönder, gå hel

”Så jag började om. Jag gjorde ett nytt liv och låtsades inte om det gamla.” Så börjar Sofia Nordins nyutkomna roman Gå sönder, gå hel. Efter att ha läst och tyckt om hennes ungdomsböcker var jag mycket nyfiken på denna, hennes andra vuxenroman.

Personen som berättar att hon har börjat ett nytt liv heter Anna. Eller rättare sagt så har hon tagit sig namnet Anna. Tidigare hette hon Lena, men det namnet och den hon var då är något hon vill gömma långt ner i medvetandet och aldrig kännas vid igen. Anna strävar efter att leva ett så vanligt liv som möjligt, hon vill inte väcka uppmärksamhet och hon vill inte tvingas tänka eller känna efter för mycket. Hon hittar en lämplig äkta make, Anders, på en dejtingsajt. De får så småningom två barn tillsammans, som de döper till Sara och Johan. På ytan lever Anna ett helt normalt liv. Hon iakttar grannarna och kvinnorna som lämnar sina barn på förskolan och försöker bete sig likadant som dem, så som hon tror att det förväntas av henne. Men inom sig bär hon på sin hemlighet och minnen som inte vill låta sig trängas bort.

Parallellt med skildringen av Annas liv får vi följa Lena, tvillingsyster till Freja och förfördelad sedan födseln. Hon känner ständigt att hon hamnar i skuggan av sin syster som redan från början fick bättre förutsättningar att lyckas i livet. Hur ska en alldaglig Lena någonsin kunna mäta sig med en gudalik Freja? När Freja dessutom får både den man och det barn som egentligen var menat för Lena brister det för henne. Hon tar helt enkelt systerns barn och rymmer till deras mormors sommarställe. Här får hon en kort period av lycka och tycks nästan glömma bort att det faktiskt inte är hennes barn på riktigt. Självklart håller inte detta i längden, Lena blir upptäckt och tvingas ge sig av på nytt. Hon beger sig till Stockholm med ett litet barn, utan någonstans att bo och med vinterkylan i antågande…

Jag sitter helt fängslad medan jag läser och det är en bok som verkligen inte lämnar en oberörd när den är utläst. Det är fruktansvärt och fantastiskt på samma gång och jag rekommenderar den starkt!

/Helen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar