Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 12 januari 2011

Den bästa läsupplevelsen 2010. Del 6


Den bästa läsupplevelsen vet jag inte om det är, men definitivt den under 2010 mest udda - Peter Törnqvists ”Kioskvridning 140 grader – en wästern”.

Man behöver inte vara smålänning för att gilla denna ganska sanslösa skröna, men det underlättar, åtminstone för att hänga med i de dialektala inläggen. För övrigt är romanens språk helt fantastiskt, även om det tar mycket längre tid att läsa. Texten kräver kontinuerlig reflektion.

Läsaren ramlar ner i ett skogs- och mossbeklätt Småland under 70-talet, Westra Härad närmare bestämt, och får stifta bekantskap med figurerna Tjippen, Sula, Hannele, Dimma, Lason och några till som under sommaren jobbar på Idhults Torv AB och sedan allt vad de nu kan hitta på för att fördriva resten av tiden, som t ex att vrida den gamla kiosken till ett bättre läge ut mot vägen, även om den egentligen skulle flyttas till hembygdsparken...

"Kioskvridning 140 grader" vinner i alla fall mitt pris här och nu – för även om den varit med på många litteraturprislistor under året, så har det alltid varit någon annan som hunnit före vid målgången.

/Therese

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar