Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 6 oktober 2010

Niceville av Kathryn Stockett

Året är 1962. I den lilla staden Jackson i Mississippi är segregeringen mellan svarta och vita fortfarande högst påtaglig. Alla finare hem har en färgad hushållerska. Det är hon som uppfostrar barnen och sköter om hemmet medan mannen övervakar arbetet på plantagen eller oljefältet, och hustrun idkar välgörenhet eller spelar bridge med väninnorna. Trots att hushållerskan anförtros hela ansvaret för familjens barn, får hon ofta inte ens använda samma toalett som de vita familjemedlemmarna.

Miss Skeeter kommer hem till Jackson efter fyra år på college och upptäcker att familjens hemhjälp Constantine, som har uppfostrat henne, och på många sätt stått henne närmare än hennes egen mor, har försvunnit utan ett spår och ingen vill berätta vart. Hennes väninnor är redan gifta med egna barn, som de överlåter åt hushållerskan att uppfostra. Miss Skeeter drömmer om att bli författare, och tiden på college har förändrat hennes synsätt, och hon ser nu hur orättvist de färgade kvinnorna behandlas. Tillsammans med Aibeleen och Minny, två svarta hushållerskor, börjar hon skriva ner kvinnornas historier. Berättelserna är tänkta att bli miss Skeeters första projekt som författare, men så småningom börjar allting handla om något mycket större och farligare än en bok…

Niceville är riktigt svår att lägga ifrån sig när man väl har börjat läsa. Man sugs in i historien och stämningen i den amerikanska södern på 60-talet, och man lär känna de olika kvinnorna som var och en berättar sin historia. Rekommenderas varmt!

/Åsa

3 kommentarer: