Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 25 januari 2017

Flawed av Cecelia Ahern

Flawed är en dystopisk roman i stil med Hungerspelen och Divergent, men den står stadigt på egna ben tack vare en originell idé, särpräglade karaktärer och en ovanligt fängslande konflikt som driver handlingen framåt i ett rasande tempo. Boken handlar om strävan efter ouppnåelig perfektion och låter oss se att vi alla har brister, att ingen är fri från synd. Dess tema är medlidande och hur viktigt det är att förlåta, både andra och sig själv. Huvudpersonens heroism består just av hennes förmåga att sätta sig in i andras position och känna med dem trots deras brister.

Huvudpersonen är sjuttonåriga Celestine, som i början av boken verkar ha allt. Välbärgade föräldrar, popularitet, en pojkvän som kommer från en inflytelserik familj. Men framför allt har hon en knivskarp intelligens och en förkärlek för logik och drömmer om att få arbeta med matematik i framtiden. Men hon lever i ett ologiskt samhälle. Efter en ekonomisk kris har ett system införts där individer som begår särskilda handlingar blir brännmärkta och tvingas leva utanför samhället. Dessa individer kallas Flawed. Man anser att det var sådana bristande människor som ledde till landets förfall. Celestine blir arresterad då hon på en buss hjälper en Flawed, omgiven av människor som, av rädsla för att bli angivna, är passiva. Hon blir ombedd av sin pojkväns pappa, högt uppsatt i hierarkin, att ljuga under rättegången. Hon följer dock sitt hjärta och blir en Flawed, utstött och hatad. Men det finns en ung man som befann sig i cellen bredvid hennes som gav henne styrka. Men hur ska hon kunna hitta honom, och varför blev han brännmärkt? Frågorna hopar sig och Celestine måste bli starkare för hon blir alltmer ensam för varje dag som går.

Det här är en bok riktad främst till unga vuxna, men alla kan relatera till vikten av att stå upp för det som är rätt trots ens rädsla för ensamhet och utsatthet. Varmt rekommenderad till alla vuxna, unga som gamla!

/Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar