Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 18 januari 2017

Andras vänner och Tre önskningar av Liane Moriarty

Den australiensiska författaren Liane Moriarty är oerhört skicklig på att bygga upp spänning och förväntan. Ofta får man i hennes böcker tidigt veta att en omvälvande kris kommer att ske och man får sedan ta del av förebådande händelser som successivt leder fram till dramats centrum. Men vad den mystiska krisen består av hålls länge hemligt. Det säregna nöjet med att läsa en bok av Moriarty är att själv bygga upp teorier om vad det är som kommer att hända som förändrar allting.

I Andras vänner sker något traumatiskt på en barbecue som förändrar livet för alla inblandade och vi får följa dem när de försöker återhämta sig efter det som hänt, utan att de vill tänka på eller prata om det som hänt, vilket gör att vi inte får veta vad det var förrän långt in i boken. Andras vänner har vänskap som ett av sina viktigaste teman. Vi kastas in i handlingen efter barbecuen, i ett skede då tidigare vänner inte längre vill ha med varandra att göra och det är tydligt att de som var inblandade i händelsen aldrig mer kommer att bli desamma. Så gott som varje kapitel avslutas med en cliffhanger och vi får i återblickar till barbecuen långsamt en tydligare bild av vad som hände, innan hemligheten till slut avslöjas. Men även efter vi får veta vad som hände den där ödesdigra dagen följer tvära vändningar då förträngda minnen väcks till liv och undangömda sanningar uppdagas, och vi blir tvungna att ompröva det vi trodde oss veta om alltihop.

Tre önskningar, den bästa av de böcker jag läst av Moriarty hittills, har familjeband som sitt centrala tema, och särskild uppmärksamhet ägnas åt syskons förhållande, med vänskap systrar emellan skildrat med rörande känslighet. Det är också en upplyftande bok, med inslag av feel good, vilket för mig var väldigt välkommet! Medan platsen för det länge oavslöjade mysteriet i Andras vänner är en trädgård med en barbecue, är det i den här boken en restaurang och en födelsedagsfest som är scenen för det yttersta dramat. Men trots att boken öppnar med eggande antydningar om detta drama är det först i slutet av boken som vi når intrigens klimax. Vi får följa trillingarna Lin, Cat och Gemma, 33 år gamla, systrar med personligheter så rikt porträtterade att vi ser dem så tydligt framför oss som om vi känt dem på riktigt. Cat längtar efter att bli mamma men får veta att hennes man varit otrogen mot henne. Efter hon får missfall lämnar mannen henne för en yngre kvinna och hon faller ihop och blir som en spillra av sitt forna jag.  Medan hennes förhållanderädda och ansvarsflyende syster blir gravid och den mest ordningsamma systern å sin sida försöker hålla ihop familjen finner Cat det svårt att resa sig igen. Vi bjuds dessutom på passager då olika åskådare som på olika sätt observerat systrarna på håll berättar om hur systrarna förgyllt deras liv.

Moriarty har ypperlig talang vad gäller att skapa berättelser som är fulla av oväntade vändningar och överraskande avslöjanden. Många författare, däribland Stephen King, Jojo Moyes och Sophie Hannah, har uttryckt sin uppskattning för Moriartys unika förmåga att trollbinda sina läsare. Slutligen kan jag nämna att en av Moriartys böcker i februari kommer visas som TV-serie, så jag vill tipsa om att ni ska hålla utkik efter serien Big Little Lies på HBO med Reese Witherspoon och Nicole Kidman i huvudrollerna.

/Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar