Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 8 augusti 2014

Filmtips: Her


Den Oscarsbelönade filmen Her (2013) handlar om Theodore, spelad av en lysande Joaquin Phoenix, som lever ensam i en nära framtid. Samhället han lever i är digitaliserat, modernt och tekniskt innovativt. Theodore håller på att återhämta sig från en separation och skaffar sig en OS (en artificiell vän med personlighet och känslor, men ingen kropp). Hon heter Samantha (Scarlett Johansson gör rösten). Oväntat nog blir Theodore och Samantha förälskade i varandra och de inleder ett förhållande. Men kan man älska någon som man varken kan se eller röra vid? Vilken betydelse har intimiteten i ett samhälle där vi blir allt mindre beroende av varandra?

Her beskrivs på omslaget som en ”love story” och det är det också. På många vis är det en traditionell kärlekshistoria som tar upp många av de problem och dilemman som kan uppstå när två personer blir ett par. Men denna film handlar inte bara om en pojke som möter en flicka utan också om själva idén om mänskliga relationer.

Her är vacker, kärleksfull och tankeväckande. Alla skådespelare gör otroliga insatser, inte minst Scarlett Johansson som röst till Samantha, och fotot är vackert och färgsprakande. Många tummar upp för denna film!

/Maja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar